بازدید از نمایشگاه بین المللی سنگ
پس از اتفاقات سال 99 و درگیری با ویروس کرونا، تصمیم گرفتم، تحقیقات در مورد صادرات را در بخش های وسیع تری دنبال کنم. برای مثال، سنگ، یکی از بهترین عرصه ها برای صادرات است که با توجه به پتانسیل های کشور، ارز آوری زیادی خواهد داشت.
بنابراین برای شناخت بهتر این صنعت و نیاز بازارهای خارجی راهی نمایشگاه بین المللی سنگ، شدم. این حضور برای من بهانه ای بود تا بتوانم فعالان صادرات سنگ از ایران را بشناسم و بهتر با این صنعت آشنا شوم.
پتانسیل های ایران در استخراج سنگ ساختمانی
ایران یکی از بزرگترین دارنده های معادن سنگ در جهان است. اکثر سنگ های ساختمانی که محبوبیت جهانی دارند، در نقاط مختلف ایران، مانند اصفهان، لرستان، یزد، فارس و مرکزی، قرار دارند. در ایران منابع غنی انواع سنگهای تراورتن، مرمریت، گرانیت و مرمر وجود دارد.
با وجود این حجم از منابع طبیعی در کشور، اگر به آمار و ارقام صادرات سنگ ایران نگاهی بیاندازیم، می بینیم که در سال چیزی حدود 5 درصد از سنگ های استخراجی، به خارج از کشور صادر می شود.
صادرات سنگ ایرانی
حدود دو- سوم، سنگ های صادراتی ایران به کشور هایی دیگر، سنگ خام است. صادرات سنگ ایران، به طور میانگین، 1.5 میلیون تن در سال است که از این مقدار، 900 هزار تن به صورت سنگ خام و 490 هزار تن به شکل فرآوری شده صادر می شود.
صادرات سنگ ایرانی به کشور های چین، ایتالیا، ترکیه و بسیاری از کشور های دیگر به صورت سنگ خام است. به این معنی که سنگ برش نخورده و فرآوری نشده را از ایران خریداری می کنند و پس از خالص سازی، آن را در مقیاس زیاد و به نام کشور خودشان به فروش می رسانند. همین باعث شده تا ترکیه و ایتالیا از بزرگترین صادر کنندگان سنگ در جهان باشند.
در مقابل، سنگ های برش خورده و فرآوری شده که سهم کمی از بازار صادراتی را به خود اختصاص می دهند، اکثرا به کشور های همسایه مانند: عراق، افغانستان و کشور های عربی در خلیج فارس، صادر می شود.
مشکلات در مسیر صادرات و تولید سنگ
در کشور، حدود 2000 واحد استخراج سنگ، مجوز گرفته اند اما تنها حدود 1100، معدن سنگ فعال وجود دارد. این به این معناست که حدود نیمی از واحد های استخراج سنگ، تعطیل هستند که البته نیمه فعال این صنعت هم با ظرفیت نصف در حال فعالیت است.
طبق گزارش وزارت صنعت و معدن و تجارت، ظرفیت عادی استخراج سنگ معادن کشور، چیزی حدود 30 میلیون تن است که بر اساس آمار جهانی در سال 2019، کل تولیدات معدنی کشور، تنها حدود 8 میلیون و دویست و پنجاه هزار تن بوده است.
چندین مشکل بزرگ در صادرات سنگ ایران وجود دارد که برخی از آنها توسط تولید کنندگان قابل حل نیستند و باید در قوانین مورد توجه قرار بگیرند.
- تولید کم سنگ صادراتی در کشور
- صادرات سنگ ساختمانی به صورت خام
- عدم آشنایی تولید کنندگان با روند های صادراتی
- بازاریابی و برندینگ ضعیف سنگ های ایرانی در جهان
با توجه به همه این ها فرصت های صادراتی زیادی پیش روی تولید کنندگان ایرانی وجود دارد که می توانند با شناخت بهتر بازار و پیدا کردن مشتریان خارجی، صادرات محصول خود را شروع کنند.
روی هر سال کلیک کنید
فعالیت داخلی |
---|
شروع مسیر رشد و پیشرفت در سال 1374 ( مشاهده بیشتر کلیک کنید ) |
فعالیت داخلی |
---|
تولیدتابلو گرین برد یا همان ( تخته سیاه) قدیمی خودمان در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |
گسترش دامنه فروش در شهر های دیگر ایران در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |