تقویت (تبلیغات و بازاریابی) و تلاش در تثبیت برند شرکت در ذهن مشتری
در سال 79، فعالیتهای شرکت توسعه زیادی پیدا کرده بود، مشتریان بیشتر شده بودند و از سراسر استان و شهر های دیگر هم مشتریان زیادی داشتیم. همانطور که میدانید اکثر فروش شرکتها، از طرف مشتریانی است که قبلا از شما خرید کرده اند. به عبارتی این مشتریان، مشتریان وفاداری اند که طرفدار برند شما هستند و شما را به دیگران توصیه میکنند.
در سالهای قبل، در مورد بازاریابی در شروع کار و سختی پیدا کردن مشتری توضیح دادم. به طور کلی در هر کسب و کاری، هزینه پیدا کردن مشتری جدید بسیار زیاد است. ابتدا باید مطالعه کنیم که مشتری ما کیست و در کجاست؛ آیا مشتری ما شرکتهای بزرگ هستند یا شرکتهای کوچک نوپا؟ آیا در فضای مجازی به دنبال محصول ما میگردند یا سیستمی سنتی در کسب و کار دارند؟
انجام دادن این کار؛ یعنی بازاریابی و تحقیقات آن، بسیار مشکل است، شاید در مورد فروش تخته پاک کن، به خاطر مشخص بودن محل مدرسه ها، بازاریابی آسانتر شود. اما فرض کنید بخواهید یک سیستم ارتباط با مشتری (CRM) را به شرکتها بفروشید. آن زمان چطور این کار را انجام میدهید؟
مکان بسیاری از شرکت ها مشخص نیست و یا شماره تلفنی از آنها حتی در فضای اینترنت پیدا نمیشود. از طرفی باید این مشتری را متقاعد کنید که محصول شما را بخرد و در نهایت پس از مدتها تلاش و صرف هزینه، تنها درصد کمی از افرادی که با آنها تماس گرفته اید، مشتری شما میشوند.
اما حالتی را فرض کنید که مشتریان زیادی در بازار پیدا کردهاید. بسیاری از آنها کسانی هستند که ممکن است تنها یکبار از شما خرید کنند. در صورتی که اگر بتوانیم مشتری موجود را به مشتری وفادار، تبدیل کنیم، او خودش دوباره به ما مراجعه خواهد کرد، بدون این که هزینه ای برای این کار صرف شود.
ضمن این که با وجود مشتری وفادار، هزینه های بازاریابی هم کاهش مییابد و مشتری وفادار از طریق بازاریابی دهان به دهان، خودش برند ما را تبلیغ میکند.
این شد که به فکر راههایی برای ایجاد وفاداری در مشتری افتادم.
اما ایجاد وفاداری در مشتریانی که مسافت زیادی با ما داشتند در زمانی که اینترنت و گوشی همراه وجود نداشت کار سختی بود. بنابراین برای ارتباط بهتر، ارسال کاتالوگ و تقویم را انتخاب کردیم. سعی کردیم در این کاتالوگها، مشتریان را از آخرین اخبار و تکنولوژی ها در شرکتمان مطلع کنیم.
در آن زمان سیستم بازاریابی ما B2C بود.
یکی از مزیت های کسب و کار های B2C برای ما، این بود که مجبور نبودیم تخفیفات زیادی در نظر بگیریم و می توانستیم حاشیه سود بیشتری داشته باشیم. که این سود با افزایش تعداد مشتریان بیشتر میشد. از طرفی میتوانستیم هزینه حمل و نقل را هم از مشتری خرد بگیریم. البته سیستم B2C، مشکلات اساسیای هم دارد که یکی از آنها سخت بودن بازاریابی، پیدا کردن مشتریان و ایجاد وفاداری در آنهاست.
در سیستم B2B، کار کردن با نمایندگیها و کسب و کارهای دیگر شما را مجبور میکند که تخفیفات و امتیازات مختلفی به آنها بدهید و از طرف دیگر کار بازاریابی شما را بسیار سادهتر میکند.
با توجه به نوع کسب و کاری که داشتیم، مجبور بودیم به تک تک آنها زنگ بزنیم و برای فروش لوازم آموزشی به دنبال آموزشگاهها و مدارس بگردیم. انجام دادن تمام این فعالیتها برای تیم اندک ما، کار سختی بود در آن زمان 5000 مشتری داشتیم که میخواستیم برای آنها کاتالوگ ارسال کنیم.
که این مساوی بود با هزینه ارسال 5000 بسته پستی، برای این افراد و صرف زمان زیاد از نیروها برای بسته بندی و ارسال.
با این وجود تمام تلاشمان را میکردیم تا با مشتریانمان ارتباطی دوستانه برقرار کنیم و رضایتشان را جلب کنیم و همه اینها سختی کار را برایمان شیرین میکرد. در ده سال بعد که امور نمایندگان کارخانه شیدکو را ایجاد کردیم، بهتر متوجه این موضوع شدم که ارتباط مستقیم با مشتری نهایی اگرچه سخت اما شیرین است.
تجربه ای که در مورد گرفتن نمایندگی بدست آوردم این بود که نمایندگان مثل بازاریاب های ما عمل نمیکنند
آنها فرهنگ سازمانی را به خوبی بازاریابهای یک سازمان منتقل نمیکنند و در پیدا کردن مشتری مانند هسته اصلی بازاریاب های شرکت تلاش نمیکنند. مثلا در ابتدا من و سپس پرسنلم، تمام مدارس را پیدا میکردیم و با همه تماس میگرفتیم. اما نمایندگیها در بسیاری از موارد این گونه عمل نمیکنند و این مساله باعث کاهش سهم بازار میشود.
این که شما برای کسب و کارتان، چه نوع بازاریابیای انتحاب میکنید بستگی به شرایط خود شما دارد اما سعی کنید همیشه قبل از شروع بازاریابی همه جوانب را بسنجید. باید از متخصصان هر زمینهای، روشها، فرآیندها و شیوه انجام آن را بپرسید. برای انجام دادن هر کاری روشهای گوناگونی وجود دارد که هر کدام دارای نقاط مثبت و منفی، هستند. این که شما چه روشی را انتخاب میکنید بستگی به شرایط و منابع شما دارد. بخش بازاریابی مانند قلب شرکت است که اگر خوب عمل کند، باعث پیشرفت آن میشود اما اشتباهات محاسباتی در بازاریابی و عدم تحقیقات بازار شکست سازمان شما را به همراه دارد. یکی از مهارتهای لازم در بازاریابی داشتن صبر و حوصله زیاد است. برای این که استراتژی بازاریابی شما به نتیجه دلخواه برسد باید صبر و تحمل داشته باشید تا مشتریهای وفاداری بدست آورید.
فعالیت داخلی |
---|
شروع مسیر رشد و پیشرفت در سال 1374 ( مشاهده بیشتر کلیک کنید ) |
فعالیت داخلی |
---|
تولیدتابلو گرین برد یا همان ( تخته سیاه) قدیمی خودمان در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |
گسترش دامنه فروش در شهر های دیگر ایران در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |