دعوت از شیدکو در همایش روانشناسی تبلیغات
شرکت شیدکو به عنوان یکی از شرکت های تولید کننده برتر در استان اصفهان در سال 1380، به همایش روانشناسی تبلیغات دعوت شد. ما که تلاش زیادی برای بهبود خدمات تبلیغات و بازاریابی خودمان می کردیم تصمیم گرفتیم در این همایش شرکت کنیم. در همایش روانشناسی تبلیغات، با تولید کنندگان زیادی مثل خودمان آشنا شدیم که سعی داشتند خدمات تبلیغاتشان را بهتر کنند.
از طرفی با شرکت های بازاریابی و فرآیند فعالیت آنها آشنا شدیم. سعی می کردیم از این شرکتها در مورد روش های جدید بازاریابی و فعالیت تبلیغاتی اطلاعات کسب کنیم. و باب همکاری ما با برخی از آنها هم در همینجا آغاز شد.
یکی از مهمترین بخش های بازاریابی و تبلیغات، روانشناسی مخاطب یا روانشناسی تبلیغات است. در تبلیغات شما پیام یا پیامهایی را به طیف گسترده ای از مردم می فرستید؛ پس باید بدانید که این افراد چه کسانی هستند، چطور فکر می کنند و چه احساساتی دارند.
احساسات مشتری جایی است که باید روی آن اثر بگذارید. مشتری بیشتر با احساس خود خرید می کند تا منطق. مشتری کالایی را می خرد که حس می کند کیفیت بهتری دارد. و عدم کیفیت این کالا زمانی اثبات می شود که مشتری کالا را خریده باشد. اما آن چیزی که در مرحله اول بر او تاثیر گذاشته همان احساس با کیفیت بودن است.
رفتار فروشنده و افراد یک سازمان هم تاثیر زیادی در خرید مشتری از برند شما دارد. مثلا اگر در فروشگاه های شما، فروشنده ها، برخورد بدی با مشتری داشته باشند، هر چقدر هم که محصولتان باکیفیت باشد، مشتری باز هم تمایلی به خرید کردن ندارد.
یا اگر محصول شما بهترین کیفیت را داشته باشد اما نتوانید در پیام های تبلیغاتی تان، این ارزش پیشنهادی را به درستی بازگو کنید، مشتری اصلا متوجه حضورتان در بازار نمی شود. بنابراین پیامی که ما به مشتری، و پرسونای خودمان می رسانیم اهمیت زیادی دارد. این پیام باید واضح باشد و در ذهن مشتری ما بماند.
تبلیغات تلویزیونی را ببینید. گاهی این تبلیغات با شعار هایی همراه هستند که تا سالها در ذهن ما باقی می-ماند. و حتی پس از مدتی حس می کنیم که این محصول کیفیت یا خدمات بهتری ارائه می کند. زیرا تبلیغات این فکر را در ذهن ما کاشته و البته استراتژی اصلی آن سازمان هم احتمالا همین است.
این چیزی بود که با شرکت کردن در این همایش با آن آشنا شدیم. یعنی روش های اثر گذاری تبلیغات. البته در طول سالهای کارم بدون این که متوجه باشم، همیشه از تکنیک های اثر گذاری بر مشتری ام استفاده می-کردم اما این اصول را بیشتر در بازاریابی به کار می بردم. این شد که از این زمان به بعد به فکر توسعه تبلیغات و استفاده از ابزار های این چنینی افتادم. پس از این همایش خودمان هم مطالعاتی در این زمینه انجام دادیم و با شناخت ابزار ها و کانال های تبلیغاتی که در آن زمان بود سعی کردیم در فعالیتهای شرکت خودمان آن ها را پیاده کنیم.
در مرحله اول تلاش کردیم هدف و پیام خودمان را بهتر بشناسیم و هویت سازمانی مان را بهتر درک کنیم و تا بتوانیم به بهترین شکل آن را به مشتریان انتقال دهیم.
اصول و فنون جدید بازاریابی تقریبا در همین سالها و در سالهای بعد وارد کشور ایران شده بود و تازه داشت جایگاهش را می یافت. ما هم از این موضوع اطلاع داشتیم و تلاش می کردیم از عرضه کسب و کارهای جدید عقب نمانیم.
همانطوریکه می دانید کار بازاریابی در کسب و کار های تولیدی با کسب و کارهای خدماتی و تکنولوژی محو تفاوت زیادی دارد. در کسب و کار تولیدی، بازاریابی بیشتر به شیوه سنتی انجام می شود و معمولا با چند کارشناس فروش تلفنی و چند بازاریاب میدانی، فعالیت بازاریابی و فروش صورت می گیرد.
تولید کننده با توجه به سابقه ای که در بازار داشته و تجربه طولانی مدتش، شرایط بازار را به خوبی میشناسد و یا در مواقعی هم از همکارانش می پرسد. معمولا در این شرکتها، تحقیقات بازاریابی جایگاه ویژه ای ندارد زیرا کار تولید فیزیکی است و اگر تولید و فروش مواد خام مانند: آهن آلات، لوله و غیره باشد این موضوع بیشتر حس می شود.
اما چرا این اتفاق می افتد؟
در کسب و کارهای سنتی، مشتری مشخص است و در خیلی موارد خودش برای خرید، به این کسب و کارها مراجعه می کند. برای مثال فروش آهن آلات را تصور کنید، بازاریابی در این کسب و کار ها کار پیچیده ای نیست. زیرا مشتری خودش کالا را به خوبی می شناسد و محصول جدید و خاصی عرضه نمی شود که برای آن کمپین های مختلفی در نظر گرفته شود. به عبارتی این مشتری آماده خرید است و در کار آهن آلات فعالیت می کند فقط کافیست با او تماس بگیرند و یا بنری در خیابان ببیند.
این کسب و کارها نیازی به قانع کردن مشتری ندارند که خرید آهن آلات سود آور است. او از قبل این را می-داند. با این وجود بازاریابی در این کسب و کار های سنتی هم شیوه های خودش را دارد.
برای مثال استفاده کردن از دیجیتال مارکتینگ در دنیای دیجیتال امروزی به شما کمک می کند تا خودتان را به همه کشور بشناسانید. یا مثلا استفاده از بنرهای تاثیر گذار در محلی که مشتریان زیادی رفت و آمد دارند موثر است.
حتی اگر کسب و کار تولیدی دارید یا عرضه کننده مواد خام هستید باید از روش های نوین بازاریابی استفاده کنید.
این روشها شما را چندین پله به جلو می برند و سود فراوانی نصیبتان می کنند. اما در این کار هم مانند کارهای دیگر باید صبور باشید تا نتیجه کارتان مشخص شود.
اگر می خواهید زمینه کاری خود را تغییر دهید حتما توجه کنید که از افراد با تجربه و تولید کنندگان قدیمی کمک بگیرید. زیرا شروع فعالیت جدید برای یک شرکت بزرگ و باسابقه، سخت تر از شروع کردن کار جدید برای یک جوان، با سرمایه کم است. بنابراین توجه به علم خاص هر حوزه را جدی بگیرید و در مورد بازاریابی و تحقیقات، اطلاعات لازم را کسب کنید. در این زمینه بهتر است پروژه ای با همکاری افراد درون سازمانی خود و مدیران تبلیغات و بازاریابی با تجربه و برون سازمانی انجام دهید. سعی کنید با این روش علم و تجربه را در کنار هم بیاورید و نظر دیگران در مورد کسب و کار و پیام تبلیغات خود نیز جویا شوید. در کنار هم آوردن علم و تجربه یکی از موثر ترین روشهایی است که برای پیشبرد سازمانتان می توانید استفاده کنید. برای داشتن یک نیروی انسانی کارآمد، در کنار کارمندان با سابقه، کارمندان جوان استخدام کنید. زیرا آنها از جدیدترین اخبار آگاهی دارند و می توانند سازمان را در جهت رسیدن به نوآوری راهنمایی کنند.
روی هر سال کلیک کنید
فعالیت داخلی |
---|
شروع مسیر رشد و پیشرفت در سال 1374 ( مشاهده بیشتر کلیک کنید ) |
فعالیت داخلی |
---|
تولیدتابلو گرین برد یا همان ( تخته سیاه) قدیمی خودمان در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |
گسترش دامنه فروش در شهر های دیگر ایران در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |