شرکت در نمایشگاه بین المللی تهران
یکی از عادتهای من، شرکت در نمایشگاه های مختلف برای آشنایی با جدید ترین دستاورد ها و مدیران ارشد شرکتها بود. بنابراین در سال 86 هم مانند سالهای گذشته تصمیم گرفتم در نمایشگاه بین المللی تهران، شرکت کنم.
شرکت در نمایشگاه ها برای من، فقط محدود به نمایشگاه های مرتبط با کار خودمان نبود. بلکه سعی می کردم در اکثر نمایشگاه های مهم شرکت کنم. بازدید از نمایشگاه ها به من و تیمی که با هم برای بازدید می رفتیم کمک می کرد تا مدیران و دوستان خوبی پیدا کنم. از آنها همیشه در مورد تجربیاتشان در کار می پرسیدم و آنها هم آماده بودند که به پرسش های من پاسخ دهند.
شاید ساده برسد اما آراستگی ظاهری و داشتن کارت ویزیت شکیل و زیبا در برقراری ارتباط با مدیران به من کمک شایانی می کرد. مدیران با دیدن رفتار دوستانه و این که اعلام می کردم مدیر یک تولیدی هستم، دوست داشتند متقابلا با من ارتباط برقرار کنند. با آنها در مورد نمایشگاه و صنایع مختلف حرف میزدم. به آنها در مورد کار خودم توضیح می دادم و گاهی درباره تجارب مدیریتی در زمینه های مختلف صحبت می کردیم. در نهایت کارت ویزیت هایمان را برای ارتباط بیشتر تبادل می کردیم.
نکته مثبت در مورد نمایشگاه ها این است که مدیران آماده صحبت کردن هستند، اصلا برای همین آمده اند. اما اگر در حالت عادی بهشان زنگ بزنید یا حتی حضوری با آنها صحبت کنید، ممکن است تا این حد نتوانید دوستی مناسبی شکل دهید و در مورد تجربیاتشان سوال کنید.
هر نمایشگاه، برای من بررسی یک فرصت صادراتی نیز بود. در آن سالها شرکتهای خارجی زیادی برای شرکت در نمایشگاه به ایران می آمدند و ایران بازار خوبی برای فروش محصولاتشان به شمار می آمد. من با این که زبان انگلیسی ام در سطح پیشرفته ای نبود اما تلاش می کردم با آنها بیشترین ارتباط را برقرار کنم و حتی با خارجیها شبکه سازی تجاری داشته باشم. در مورد واردات به کشورشان سوال می کردم و این که به چه محصولاتی نیاز بیشتری دارند. محصولات غرفه خودشان را می دیدم و در موردشان سوال می پرسیدم. و از این راه می توانستم اطلاعات زیادی در مورد فرصت های صادراتی و حتی فرهنگ مردم آن کشور بدست آورم. که این فرصتی است که همه جا وجود ندارد.
علاوه بر این ها همیشه به آداب و فرهنگ سازمانی شرکتها هم توجه می کردم. فرهنگ سازمانی شامل تمام رفتار ها شیوه صحبت کردن کارکنان با همدیگر، طرز لباس پوشیدن و بسیاری موارد دیگر می شود. در مدت بازدیدم از نمایشگاه ها، با دقت مشاهده می کردم، حرکات کارمندان و این که چطور با مشتری برخورد می کنند. رفتار مدیر با آنها و شیوه لباس پوشیدن اعضای سازمان را مد نظر قرار می دادم. در هیج جای دیگر شما نمی توانید جمع از کارکنان و مدیران شرکت های مختلف با رفتار های گوناگون را ببینید اما در نمایشگاه، این امکان به شما داده شده است. می توانستم به عنوان یک فرد بی طرف، بعضی نقاط مثبت و منفی سازمان ها را شناسایی کنم و در سازمان خودم به کار ببندم.
هر نمایشگاهی درس خاصی به ما می داد. مثلا در نمایشگاه صنایع، در مورد صادرات و تولید می پرسیدیم، در نمایشگاه تجهیزات آموزشی، در مورد مدارس و جدید ترین سیستم ها اطلاعات کسب می کردیم. خلاصه در هر جایی سعی می کردیم در مورد مسائل مرتبط با آن نمایشگاه تجارب مختلفی بدست آوریم. و به نوعی خودمان را آماده می کردیم که در این نمایشگاه ها شرکت داشته باشیم.
در طی سالها با بازدید از این نمایشگاه ها، کم کم متوجه اهمیت زیادِ گرفتن غرفه شدیم. داشتن غرفه، درنمایشگاه به خصوص نمایشگاه بین المللی، باعث می شود که شما همیشه به چشم بیایید. مهم نیست چقدر شرکت بزرگی داشته باشید، مدیران شرکت هایی که در نمایشگاه شرکت کرده اند، در سالن ها می گردند و از وجود شرکتهای مختلف مطلع می شوند. شرکتهایی که در نمایشگاه شرکت می کنند، خود را به عنوان یک رقیب در بازار مطرح می کنند و این یک فرصت برای شماست که توجه رقیبان را به حضور خودتان جلب کنید و خودتان را در بازار مطرح کنید.
علاوه بر جلب توجه شرکت رقیب، شما توجه مردم را هم به خود جلب می کنید.
در حالت عادی برای این که برندتان را به مشتری جدید معرفی کنید باید هزینه های زیادی متحمل شوید. باید برای جلب توجه آنان، بنر تبلیغاتی در خیابان بگیرید که هزینه هنگفتی برایتان دارد و ضمنا عده زیادی که مشتری هدف شما نیستند، این بنر را می بینند و در واقع شما هزینه آنها را هم پرداخت کرده اید.
یا هم این که مشتری جدید، شما را از طریق سایت، پیدا کند و خدماتتان را ببیند که این حالت ممکن است همیشه اتفاق نیافتد. اما مردمی که در نمایشگاه شرکت می کنند، مشتری جدی آن محصولات محسوب می شوند و به احتمال زیاد آن صنعت را خوب می شناسند. شما در هیچ جای دیگری تا این حد در دسترس مشتریان جدی قرار نمی گیرید؛ بنابراین این بهترین فرصت است که با داشتن مزیت رقابتی و با داشتن غرفه مناسب توجه شان را جلب کنید.
روی هر سال کلیک کنید
فعالیت داخلی |
---|
شروع مسیر رشد و پیشرفت در سال 1374 ( مشاهده بیشتر کلیک کنید ) |
فعالیت داخلی |
---|
تولیدتابلو گرین برد یا همان ( تخته سیاه) قدیمی خودمان در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |
گسترش دامنه فروش در شهر های دیگر ایران در سال 1376 ( جهت مشاهده کلیک کنید ) |